section-ec01464

Хипертрофия на носните раковини (конхи)

Хипертрофията на носните конхи е болестно състояние на носа,при която носните конхи увеличават своя размер и стесняват или напълно блокират въздушния поток създавайки трудности в дишането.Носните конхи (носни раковини) са чифтни костни структури,покрити с лигавица,които биват горни,средни и долни конхи.Основна функция на носните конхи са затоплянето и овлажняването на вдишания въздух. Хипертрофирането на лигавицата може да се предизвика от често излагане на алергени най-често в работната среда,хроничен синуит,бременност,сезонни алергии. Носните конхи са покрити от лигавица,в която се намират много кръвоносни съдове,които могат да се променят размерите си (свиват и уголемяват) поради многобройни причини ,причинявайки хипертрофия на лигавицата на носните конхи. Симптомите най-често биват:

- хронична хрема
- трудности при дишане през носа
- чувство на запушен нос
- хъркане
- сънна апнея
- суха уста

https://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/02/New-Project-1-2-300x200.jpg
section-aea5f8f

Лечение:

Консервативното лечение е на първа линия при лечението на хипертрофията на носните конхи. Основно се ползват антихистаминови препарати и кортикостероиди с цел потискане реакцията на имунната система спрямо алергените на околната среда,както и намаляване на отока в лигавицата. Ако се установи ,че основна причина за хипертрофията се явява девиацията на носната преграда ,тогава лечението е хирургично. При неуспех от консервативното лечение се предприема хирургично такова основаващо се на редукция на носните конхи.Съществуват няколко метода за намаляване размер на конхите.Едни от тях се изразяват в премахване на костните структури ,а друг в свиването на лигавицата. Най-новият метод за лечение на хипертрофията на носните конхи се осъществява с радиочестотната терапия. При този метод не се третира самата лигавица, а подлигавичното пространство. Принципът на РЧХ е използването на високочестотна (радио) вълна, водеща до загряване на тъканите (носни раковини и меко небце) и последваща коагулация (изгаряне при ниска температура, водеща до трайно придърпване на лигавицата към костта, осигуряващо свободно носно дишане) с помощта на тънък електрод. Процедурата е най-малко инвазивната методика за лечение на затрудненото носно дишане.

След нея пациентът може веднага да се върне към обичайния си ритъм на живот.Краткото време за извършване на процедурата е около 10 минути, без болка и с постигане на оптимални резултати. Не се налага хоспитализация. Двадесет минути след манипулацията пациентът може да се върне към ежедневието си.

section-cfb47c5

Предимства на метода:-Пациентите понасят добре процедурата.
-Висока ефективност и минимална травма.
-Няма вероятност за кървене в носа. Носната тампонада и назначаването на болкоуспокояващи обикновено не се изискват.
-Запазване на функцията на мигателния епител (това е биенето на ресничките на епитела и промотирането на слуз в носната кухина).
-Увреждането на тъканта, когато е изложено на дезинтеграция на радиовълните е няколко пъти по-малко, отколкото при използване на друг електрохирургически инструмент.
-Визуалният контрол на електрода по време на манипулация ви позволява да се регулира площта и дълбочината на излагане на тъкани.


Отзиви

No Title

Rated 5 out of 5
21/03/2022

Огромна благодарност към д-р Канхуш, за изключителния му професионализъм, внимание и грижа, и топлото човешко отношение ! Горещо препоръчвам на всички, които страдат от медикаментозен ринит – това е човека, който ще ви помогне ! Благодаря и на служителката от регистратурата, за любезността и отзивчивостта й ! Плазмамед Варна е един истински европейски медицински център ! Бъдете здрави и благословени !

Любов Владимирова Димитрова

No Title

Rated 5 out of 5
29/12/2021

Големи благодарности на Д-р Басем и Д-р Денис,и на целия екип на клиника ПЛАЗМАМЕД. Благодаря!

Хасан Халил гр.Шумен

No Title

Rated 5 out of 5
29/12/2021

Много благодаря на Д-р Басем и Д-р Денис, и на целия екип на ПЛАЗМАМЕД клиник гр.Варна.Благодарности.

Хасан Халил гр.Шумен

No Title

Rated 5 out of 5
26/09/2021

Препоръчвам ,лекарите са много сериозни и се отнасят с голям професионализъм,такива лекари като доктор Басем и доктор Денис не съм срещал вниманието към моят проблем беше голямо и проблемът беше отстранен в най кратки срокове,при урологични проблеми за Варна това е мястото бъдете живи и здрави

Диан Динев

DR.KANXYH BLAGODARNOSTI ZA YSPEHNATA OPERATSIA OT NEGO STRAXOTEN SPETSIALIST .

Rated 5 out of 5
18/07/2021

BIAX OPERIRAN OT POLEPI V NOSA OT NEGO BEZBOLEZNENO I PROFESIONALNO PREPORA4VAM GO ZNAESI RABOTATA. POJELAVAM MY DALAG JIVOT I HTASTIE .

PLAMEN PETROV , VELIKO TARNOVO

Локация