section-1eb51b2

Болест на Пейрони

 

Болестта на Пейрони представлява образуването на плаки ( плоски натрупвания от съединителна тъкан след претърпяна травма) под кожата на пениса.Тези плаки могат да предизвикат изкривяване и/или болезненост на члена при ерекция.

Плаките най-често се образуват на горната част (дорзална) на пениса нарушавайки гъвкавостта на туника албигинея (обвивка участваща в строежа на пениса) и предизвикваща изкривяване на члена при еректирало положение. Когато плаките са в долната част на пениса,съответно изкривяването бива надолу.

Понякога плаките се разполагат по целия размер на члена,като по този начин не се предизвиква изкривяване,а по-скоро стеснение на диаметъра зад главичката подобно на гърло от шише. В други случаи плаките могат да натрупат калций и да станат много твърди с консистенцията на кост,тогава пациентите забелязват свиване или намаляване на размера на члена.

section-ba7a5f3
https://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/03/peyronies-2-300x200.jpg

 

Други симптоми на болестта на Пейрони включват:

  • Изкривен член
  • Плоски плаки непосредствено под кожата на пениса
  • Болезнена ерекция
  • Намалена/Липсваща ерекция
  • Затруднен полов акт
section-316b73f

Лечението може да бъде посредством оперативна намеса или чрез физиотерапия.Shockwave терапията е нов метод за разбиване/омекотавяне на плаките посредством апаратна импулсна терапия.

https://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/03/Peyronies-Disease-Illustration-300x200.gif