Висококачествени апарати на Olympus за диагностични и терапевтични апликации, предлагащи ред преимущества за специалистите:

 • Прецизна оптична система осигурява качество за изображението , както за диагностична така и за терапевтична дейност.
 • Увеличена дълбочина на полето осигурява подобрена видимост в близките зони на изследването.
 • Прецизна оптична система осигурява качество за изображението , както за диагностична така и за терапевтична дейност.
 • Увеличена дълбочина на полето осигурява подобрена видимост в близките зони на изследването.
 • Прецизна оптична система осигурява качество за изображението , както за диагностична така и за терапевтична дейност.
 • Увеличена дълбочина на полето осигурява подобрена видимост в близките зони на изследването.


ГАСТРОСКОПИЯ

Гастроскопията е изследване на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника при което се използва тънка и гъвкава тръбичка, на върха на която се намират светлинен източник и камера – ендоскоп/гастроскоп.

Прилага в следните случаи :

 • диагностициране на състояния като трудно преглъщане и/или болка в корема
 • вземане на парче тъкан за изследване (биопсия)
 • спиране на кървене от кървящи язви
 • отстраняване на полипи

Гастроскопията е амбулаторна процедура трае по-малко от 15 минути и не изисква болничен престой, макар че може да бъде повече , ако се налага кръвоспиране и/или премахване на полипи. Преди процедурата в гърлото на пациента се впръсква локална упойка, по желание на пациента може да се седира. Не е болезнена, но може да бъда неприятна за някои пациенти ,като им предизвиква гадене.

ФИБРОКОЛОНОСКОПИЯ

Какво е колоноскопия?

Колоноскопията е процедура, която позволява на лекаря да наблюдава върху екран вътрешността на дебелото черво. По време на изследването се оглеждат внимателно всички части на дебелото черво. Използва се специален апарат, наречен колоноскоп или ендоскоп. Често лекарите наричат процедурата долна ендоскопия, защото това е метод за оценка на долната част на храносмилателната система. По същата логика, гастроскопията е горна ендоскопия, защото оценява горната част на храносмилателната система – хранопровод, стомах и началото на тънкото черво.

Апаратът позволява на лекаря да взема биопсии (малки късчета тъкан, които след това се наблюдават под микроскоп), да изрязва полипи и малки тумори, да спира кървене, да разширява стеснени участъци и още много други манипулации. Крайната цел на колоноскопията е да се достигне най-далечната точка на дебелото черво като междувременно се оглеждат всички негови части.

Кога трябва да се извърши колоноскопия ?

В едни случаи колоноскопия се налага за откриване на причината за дадени оплаквания (за поставяне на диагноза), а в други – за извършване на терапевтична манипулация при вече известен проблем (за лечение).

Най-честите причини за провеждане на колоноскопия са:

 • Откриване на причината за коремна болка, подуване и дискомфорт
 • Откриване на причината за необяснима диария
 • Откриване на причината за наличната кръв в изпражненията
 • Откриване на източник на кървене при данни за анемия от лабораторните изследвания
 • Контролно изследване след вече отстранени полипи и/или тумори

Колоноскопия се прилага и при следните манипулации: -Изрязване и отстраняване на полипи и малки тумори -Разширяване на стеснени участъци на дебелото черво

Какво трябва да знае пациентът преди провеждане на колоноскопия?Преди всичко пациентът трябва да е наясно с ползите и рисковете от изследването. По тази причина се препоръчва предварителна консултация с лекар, на която ще бъдат уточнени следните въпроси: -Има ли нужда от колоноскопия в настоящия момент или в бъдеще -Как се извършва предварителното почистване на червата -Кои лекарства трябва да бъдат спрени преди процедурата -Какви са възможните рискове и усложнения от провеждане на изследването

Как се извършва почистването на червата?

За безпроблемното провеждане на изследването е необходима предварителна подготовка – почистване на дебелото черво. Осъществява се чрез прием на специални лекарства, които причиняват диария (лаксативи). Те се разтварят във вода и се изпиват в деня преди колоноскопията. Почистването се комбинира със спиране приема на храна до провеждане на изследването. Цялата процедура по подготовка за колоноскопия ще бъде обяснена от лекар при предварителната консултация. Правилната подготовка е изключително важна. Лошо почистеното черво може да е причина за пропускане на малки полипи или тумори. Огледът е затруднен при наличие на отмивни води и хранителни остатъци.

Предварително съобщете на лекаря, ако имате: -Алергия към лекарства, храни, насекоми, полени и др. -Придружаващи заболявания, особено тези, засягащи сърцето и белите дробове ,Пейсмейкър, метални импланти, изкуствени стави -Посочете всички лекарства, които приемате

Във всички развити страни колоноскопията се използва като метод за скрининг. Целта е ранно откриване и отстраняване на полипи (предшественици на рака), преди трансформирането им в злокачествен тумор. Превенцията чрез скрининг може да спаси живота ви .


Отзиви

No Title

Rated 5 out of 5
21/03/2022

Огромна благодарност към д-р Канхуш, за изключителния му професионализъм, внимание и грижа, и топлото човешко отношение ! Горещо препоръчвам на всички, които страдат от медикаментозен ринит – това е човека, който ще ви помогне ! Благодаря и на служителката от регистратурата, за любезността и отзивчивостта й ! Плазмамед Варна е един истински европейски медицински център ! Бъдете здрави и благословени !

Любов Владимирова Димитрова

No Title

Rated 5 out of 5
29/12/2021

Големи благодарности на Д-р Басем и Д-р Денис,и на целия екип на клиника ПЛАЗМАМЕД. Благодаря!

Хасан Халил гр.Шумен

No Title

Rated 5 out of 5
29/12/2021

Много благодаря на Д-р Басем и Д-р Денис, и на целия екип на ПЛАЗМАМЕД клиник гр.Варна.Благодарности.

Хасан Халил гр.Шумен

No Title

Rated 5 out of 5
26/09/2021

Препоръчвам ,лекарите са много сериозни и се отнасят с голям професионализъм,такива лекари като доктор Басем и доктор Денис не съм срещал вниманието към моят проблем беше голямо и проблемът беше отстранен в най кратки срокове,при урологични проблеми за Варна това е мястото бъдете живи и здрави

Диан Динев

DR.KANXYH BLAGODARNOSTI ZA YSPEHNATA OPERATSIA OT NEGO STRAXOTEN SPETSIALIST .

Rated 5 out of 5
18/07/2021

BIAX OPERIRAN OT POLEPI V NOSA OT NEGO BEZBOLEZNENO I PROFESIONALNO PREPORA4VAM GO ZNAESI RABOTATA. POJELAVAM MY DALAG JIVOT I HTASTIE .

PLAMEN PETROV , VELIKO TARNOVO

Локация