section-cdb128e

Хъркане и сънна апнея

 

Хъркането е звук, който се получава по време на сън вследствие на вибриране на тъканите на горните дихателни пътища (гърлото и носа) при дишане. Най-често се наблюдава при по-възрастни мъже и при хора с наднормено тегло. Запушеният нос повишава риска от хъркане. Приемът на алкохол и тютюнопушенето също. При деца хъркането най-често се дължи на възпалени сливици. Хъркащият обичайно не усеща своето „шумно дишане”, докато спи и сънят му е нормален. Хъркането е проблем най-вече в два случая: когато нарушава съня на партньора в леглото и когато се явява като симптом на обструктивна сънна апнея (ОСА) или друг вид нарушение на дишането по време на сън.

Какво е сънна апнея?

Сънната апнея е потенциално сериозно нарушения на съня ,при което дишането преминава през периоди на спиране и започване.Ако хъркате силно и се чувствате отпаднал дори след дълъг сън вероятно страдате от сънна апнея.

http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/04/Snoring-Graphic-500x400.jpg
section-f0215d7

Диагностика на сънна апнея

Сънната апнея се установява с помощта на специални диагностични устройства , които следят и записват редица сигнали, индикиращи наличието на заболяването. Както вече казахме, за да определим едно респираторно събитие по време на сън като апнея, то трябва да наблюдаваме спиране на дишането за поне 10 сек., последвано от десатурация или намаляване на количество кислород в кръвта с поне 4%. Устройствата, които се използват за диагностика записват тези и множество допълнителни сигнали, които помагат на специалиста по медицина на съня да определи типа и сериозността на заболяването. Вариантите за изследване за сънна апнея са два – изследване в домашни условия и изследване в болнична среда. В нашето съвремие устройствата за домашно изследване са напреднали до толкова, че позволяват следенето на повечето сигнали в комфорта на собствения ви дом (сигнали, които по принцип се изследват в болница) Хирургично лечение чрез радиочестотни вълни

section-94afebe

Радиочестотна хирургия

Радиочестотната терапия е най-малко инвазивната методика, позволяваща лечение в амбулаторни условия и без какъвто и да е риск за пациента. Това е иновационна технология с изключителна ефективност. Принципът на съвремената радиочестотна хирургия е използването на високочестотна /радио/ вълна, водеща до загряване на тъканите и последваща коагулация. С помощта на тънък електрод прецизно се пунктира тъканта в точно определени позиции и по този начин се втвърдява и стяга увеличената и отпусната тъкан на мекото небце. В резултат на това се намалява значително вибрацията на мекото небце и се елиминира основната причина за хъркането. Успехът на този метод е свързан с корекция на меките тъкани на небцето като в резултат на лечението те стават по-плътни и еластични. Целта е да се елиминират вибрациите на небцето по време на сън и същевременно да се запазят функциите му. Модерната процедура е комфортна и лека за пациента, гарантира над 80 процента подобрение. В повечето случаи за решаване на проблема е достатъчна 1 до 2 процедури с интервал от 3-4 седмици, като повторение на интервенцията се налага в малък процент от случаите.

section-2d885ee

Предимства на процедурата:

Извършване на процедурата в амбулаторни условия и под локална анестезия – пациентът е седнал в удобен стол, което му спестява травмиращия ефект на операцианата зала и общата анестезия

-Липсващо или минимално кървене
-Намесата не води до усложнения
-Не се налага хоспитализация - след процедурата пациентът може веднага да се върне към нормалния си ритъм на живот
-Кратко време за извършване на процедурата – около 10 минути, без болка с постигане на оптимални резултати
- Не е свързана с нарушена трудоспособност на пациента.

Модерната радиочестотна технология е доказала своята ефективност и надеждност на резултата. Връщането на пълноцения сън в нашия живот води до намалена раздразнителност, повишаване на активността и вниманието през деня. Ако хъркането ви създава проблеми, не отлагайте срещата със специалист. С помощта на радиочестотната термотерапия може да се проведе успешно лечение и на друго разпространено заболяване – хроничен хипертрофичен ринит.


Отзиви

No Title

Rated 5 out of 5
21/03/2022

Огромна благодарност към д-р Канхуш, за изключителния му професионализъм, внимание и грижа, и топлото човешко отношение ! Горещо препоръчвам на всички, които страдат от медикаментозен ринит – това е човека, който ще ви помогне ! Благодаря и на служителката от регистратурата, за любезността и отзивчивостта й ! Плазмамед Варна е един истински европейски медицински център ! Бъдете здрави и благословени !

Любов Владимирова Димитрова

No Title

Rated 5 out of 5
29/12/2021

Големи благодарности на Д-р Басем и Д-р Денис,и на целия екип на клиника ПЛАЗМАМЕД. Благодаря!

Хасан Халил гр.Шумен

No Title

Rated 5 out of 5
29/12/2021

Много благодаря на Д-р Басем и Д-р Денис, и на целия екип на ПЛАЗМАМЕД клиник гр.Варна.Благодарности.

Хасан Халил гр.Шумен

No Title

Rated 5 out of 5
26/09/2021

Препоръчвам ,лекарите са много сериозни и се отнасят с голям професионализъм,такива лекари като доктор Басем и доктор Денис не съм срещал вниманието към моят проблем беше голямо и проблемът беше отстранен в най кратки срокове,при урологични проблеми за Варна това е мястото бъдете живи и здрави

Диан Динев

DR.KANXYH BLAGODARNOSTI ZA YSPEHNATA OPERATSIA OT NEGO STRAXOTEN SPETSIALIST .

Rated 5 out of 5
18/07/2021

BIAX OPERIRAN OT POLEPI V NOSA OT NEGO BEZBOLEZNENO I PROFESIONALNO PREPORA4VAM GO ZNAESI RABOTATA. POJELAVAM MY DALAG JIVOT I HTASTIE .

PLAMEN PETROV , VELIKO TARNOVO

Локация