Хроничен простатит

section-e0bc075
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/01/CFA551F0-1AA4-4B61-A98C-E5F4F7FB8B79_4_5005_c.jpeg-600x450.png

1.Какво представлява хроничният простатит

  
  Хроничният простатит е заболяване, което засяга предимно мъже в полово- активна възраст и представлява възпаление на простатата с продължителност над 3 месеца. Характерното при него е, че протича продължително (години наред) с редуващи се затихвания и обостряния на състоянието, като нарушава качеството на живот и самочувствието на мъжа, а лечението най-често е продължително и много трудно.

section-23aebb3
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/02/хроничен-простатит-лечение-320x188.jpg

2.Причини за възникване на заболяването.

 
   Хроничното възпаление на простатата най-често се причинява от бактериален причинител попаднал от партньорката по възходящ път през уретрата на мъжа.Сред честите причинители на хроничен простатит са :
 - Escherichia Coli - Enterococcus Faecalis
 - Staphylococcus Haemolyticus
 - Staphylococcus Epidermidis
 - Streptococcus Agalactiae
 - Chlamydia Trachomatis

Една част от бактериалните причинители са нормални обитатели във влагалището и дебелото черво на жената, без да причиняват болестен процес,но попаднали в урогениталната система на мъжа предизвикват инфекция (най-често при анален секс без презерватив,случайни полови контакти,любовна игра и др.).Попадайки в уретрата,бактериите се придвижват по възходящ път достигайки простата и намирайки в нея „перфектни” условия за размножаването си.Това се дължи на специфичната анатомия на простата и образуваните от нея „кухини” от жлези.За съжаление не всеки път имунната система успява да ликвидира причинителя и  вместо това започва да го ограничава като отлага калциеви соли,които на рутинен преглед с ехограф могат да се забележат като простатни калцификати ,които от своя страна говорят за хроничен възпалителен процес.

section-17e2b79
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/02/8740280dbf1eba3d4d403259037825-450x225.jpg

3.Симптоми при хроничен простатит

 

 Характерно за хроничният простатит е цикличната му симптоматична проява.Оплакванията не са с постоянен характер и се появяват от време на време.Клиничната картина може да бъде много разнообразна и да имитира редица други урологични заболявания.Основни симптоми са :

 - Често уриниране включително и през нощта

 - Тънка струя

 - Смущения в ерекцията и бързо настъпваща еякулация

 - Чувство за недоизпразнен мехур
 - Парене в областа на главичката

 - Болка/Дискомфорт/Тежест между ануса и тестисите (перинеум)
 - Болка/Дискомфорт/Тежест в тестисите

 - Болка/Дискомфорт/Тежест в областа на пикочния мехур
 - Болка и неприятно чувство по време на еякулация или малко след нея
 - Промени в цвета и консистенцията на еякулата вкл. наличие на кръв

 
Не е нужно да са налични всички симптоми за да се диагностицира хроничния простатит,понякога е нужен само един от тях.

Друг основен проблем при хроничния простатит се явява психическото въздействие върху мъжа.

Съществува и форма на хроничен простатит,която е небактериална ,която може да бъде причинена от химичен или алергичен агент в зависимост химичния състав на урината.В процеса на уриниране се увеличава налягането в пикочния мехур и простатаната част на уретрата създава рефлукс по синусите и навлиза известно количество урина в простатата.Не случайно по време на аутопсия на мъже в простатата се установяват следи от химичния състав на урината в жлезата,което е сравнително необичайно.

section-56a4e3c
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2019/07/Depositphotos_83197346_original-1200x800.jpg

4.Поставяне на диагноза при хроничен простатит.

За поставянето на диагноза хроничен простатит основно се разчита на:

  • история на заболяването и доказване на характерни симптоми,давност на оплакванията и динамика
  • микробиологично изследване на еякулат
  • ехография предимно с цел изключване на други заболявания с подобна симптоматика
  • други изследвания

Основен метод за доказване на хроничен простатит се приема микробиологичното изследване на еякулат,при който се търси съответния причинител на възпалителния процес.Като недостатък може да се приеме факта,че не винаги лабораториите успяват да изолират причинител,което не доказва отсъствие на такъв.В подобни случаи се налага повторно изследване и/или идентифициране на специфична инфекция.В повечето случаи микробиологичното изследване и антибиограмата се оказват достатъчни за доказване на заболяването.

section-f7d14cf
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/02/download-4-600x450.jpg

5.Лечение

 

Лечението на хроничния простатит е труден и времеемък процес,който отнема месеци.Досега познатият традиционен метод за лечение на хроничен простатит се е основавал на антибиотично лечение,простатен масаж и болкоуспокояващи ,но за съжаление без особено добър резултат. Предвид анатомията на простатата,достигането на достатъчно количество антибиотик в ограничените от организма кухини се оказва невъзможно,което вместо да подпомогне лечебния процес всъщност го задълбочава,заради развиващата се бактериалната резистентност.

  

 Съвременното лечение на хроничния простатит е комплексно.Състои се в антибиотично лечение ,физиотерапия и системно стимулиране на имунитета.Целта на физиотерапията е да се подпомогне навлизането на антибиотиците, чрез повишаване на кръвотока в малкия таз и подобряване на пропускливостта на капилярите в простатата, подсилване на локалния имунитет, намаляване на болката и възпалението.

Екстракорпоралната апаратна импулсна терапия или така наречения - Шокуейв е метод за физиотерапия, при който се използват ударни вълни върху перинеума, които проникват до простатата,създавайки изкуствена микротравма ,която от своя страна стимулира кръвообращението и неоваскуларизацията.По този начин в простата започва да навлиза по-голямо количество кръв респективно повече антибиотик,кислород и компоненти от собствената ни имунна система (макрофаги,лимфоцити,неутрофили) сътвоетно можем да кажем,че стимулираме простатата да се излекува до известна степен сама.

Плазмамед Клиник разполага с най-мощният ударно вълнов апарат – BTL-6000 SWT. Shockwave е екстремно енергетична акустична вълна,която активира мощен оздравяващ и лечебен процес при хронични състояния в меките тъкани.Акустичната енергия може ефективно да се прилага при хроничен простатит и еректилна дисфункция.Тези две състояния имат изключително социално значение при мъже и над 50% от тях някога са се сблъсквали с тях.Конвенционалната фармакотерапия и хирургия рядко дават значителен дълготраен ефект,като е редно да се отбележат и трайните странични ефекти.Апаратната импулсна терапия при еректилна дисфункция и хроничен простатит е безболезнена,неинвазивна и даваща дълготрайни резултати.

Лечебните ефекти от апаратната импулсна терапия се изразяват в:

 -Неоваскуларизация в тъканите (създаването на условия за развитие на нови малки кръвоносни съдове) ,която от своя страна подобрява кръвотока и снабдяването на тъканите с нужния кислород и хранителни вещества
 -Подобряване на локалния метаболизъм в „болната“ тъкан
 -Обезболяващ ефект
 

    


Отзиви

No Title

Rated 5 out of 5
26/09/2021

Препоръчвам ,лекарите са много сериозни и се отнасят с голям професионализъм,такива лекари като доктор Басем и доктор Денис не съм срещал вниманието към моят проблем беше голямо и проблемът беше отстранен в най кратки срокове,при урологични проблеми за Варна това е мястото бъдете живи и здрави

Диан Динев

DR.KANXYH BLAGODARNOSTI ZA YSPEHNATA OPERATSIA OT NEGO STRAXOTEN SPETSIALIST .

Rated 5 out of 5
18/07/2021

BIAX OPERIRAN OT POLEPI V NOSA OT NEGO BEZBOLEZNENO I PROFESIONALNO PREPORA4VAM GO ZNAESI RABOTATA. POJELAVAM MY DALAG JIVOT I HTASTIE .

PLAMEN PETROV , VELIKO TARNOVO

dr. BASEM I dr. DENIS POJELAVAM IM DALAG JIVOT I ZDRAVE BOG DA GI PAZI . .

Rated 5 out of 5
18/07/2021

BIAX OPERIRAN OT POLEPI V NOSA I SAM STRAHNO DOVOLEN PREPORA4VAM GI ZNAIAT SI RABOTATA I SA DOBRI SPETSIALISTI . EVALA POJELAVAM IM DALAG JIVOT .

PLAMEN PETROV , VELIKO TARNOVO

dr. BASEM I dr. DENIS POJELAVAM IM DALAG JIVOT I ZDRAVE BOG DA GI PAZI . .

Rated 5 out of 5
18/07/2021

BIAX OPERIRAN OT POLEPI V NOSA I SAM DOVOLEN STRAXOTNISA . PREPORA4VAM GI KOITO YTIDI PRI TIAX NIAMA DA SGREHI SIGYREN SAM . N 1 SA ZA MEN . BOG ZDRAVE DAIM DAVA .

PLAMEN PETROV , VELIKO TARNOVO

No Title

Rated 5 out of 5
19/05/2021

Много добри специалисти и невероятно отношение към пациента.

Христина Колева

Локация