Простатит

section-d815d23

Хроничен простатит

section-e0bc075
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/01/CFA551F0-1AA4-4B61-A98C-E5F4F7FB8B79_4_5005_c.jpeg-600x450.png
Какво представлява хроничният простатит 

  
Хроничният простатит е заболяване, което засяга предимно мъже в полово- активна възраст и представлява възпаление на простатата с продължителност над 3 месеца. Характерното при него е, че протича продължително (години наред) с редуващи се затихвания и обостряния на състоянието, като нарушава качеството на живот и самочувствието на мъжа, а лечението най-често е продължително и много трудно.

section-23aebb3
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/02/хроничен-простатит-лечение-320x188.jpg
Причини за възникване на заболяването

 

Хроничното възпаление на  простатата най-често се причинява от бактериален причинител попаднал от партньорката по възходящ път през уретрата на мъжа. Сред честите причинители на хроничен простатит са :

 • Escherichia Coli - Enterococcus Faecalis
 • Staphylococcus Haemolyticus
 • Staphylococcus Epidermidis
 • Streptococcus Agalactiae
 • Chlamydia Trachomatis

Една част от бактериалните причинители са нормални обитатели във влагалището и дебелото черво на жената, без да причиняват болестен процес, но попаднали в урогениталната система на мъжа предизвикват инфекция (най-често при анален секс без презерватив, случайни полови контакти, любовна игра и др.).Попадайки в уретрата, бактериите се придвижват по възходящ път достигайки простата и намирайки в нея „перфектни” условия за размножаването си. Това се дължи на специфичната анатомия на простата и образуваните от нея „кухини” от жлези. За съжаление не всеки път имунната система успява да ликвидира причинителя и  вместо това започва да го ограничава като отлага калциеви соли, които на рутинен преглед с ехограф могат да се забележат като простатни калцификати ,които от своя страна говорят за хроничен възпалителен процес.

section-17e2b79
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/02/8740280dbf1eba3d4d403259037825-450x225.jpg
Симптоми при хроничен простатит

 

Характерно за хроничният простатит е цикличната му симптоматична проява. Оплакванията не са с постоянен характер и се появяват от време на време. Клиничната картина може да бъде много разнообразна и да имитира редица други урологични заболявания. Основни симптоми са :

 • Често уриниране включително и през нощта
 • Тънка струя
 • Смущения в ерекцията и бързо настъпваща еякулация
 • Чувство за недоизпразнен мехур
 • Парене в областа на главичката
 • Болка/Дискомфорт/Тежест между ануса и тестисите (перинеум)
 • Болка/Дискомфорт/Тежест в тестисите
 • Болка/Дискомфорт/Тежест в областа на пикочния мехур
 • Болка и неприятно чувство по време на еякулация или малко след нея
 • Промени в цвета и консистенцията на еякулата вкл. наличие на кръв

Не е нужно да са налични всички симптоми за да се диагностицира хроничния простатит, понякога е нужен само един от тях.

Друг основен проблем при хроничния простатит се явява психическото въздействие върху мъжа.

Съществува и форма на хроничен простатит, която е небактериална ,която може да бъде причинена от химичен или алергичен агент в зависимост химичния състав на урината. В процеса на уриниране се увеличава налягането в пикочния мехур и простатаната част на уретрата създава рефлукс по синусите и навлиза известно количество урина в простатата. Не случайно по време на аутопсия на мъже в простатата се установяват следи от химичния състав на урината в жлезата, което е сравнително необичайно.

section-56a4e3c
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2019/07/Depositphotos_83197346_original-e1636728432650-1200x800.jpg
Поставяне на диагноза при хроничен простатит

 

За поставянето на диагноза хроничен простатит основно се разчита на:

 • история на заболяването и доказване на характерни симптоми, давност на оплакванията и динамика
 • микробиологично изследване на еякулат
 • ехография предимно с цел изключване на други заболявания с подобна симптоматика
 • други изследвания

   Основен метод за доказване на хроничен простатит се приема микробиологичното изследване на еякулат, при който се търси съответния причинител на възпалителния процес. Като недостатък може да се приеме факта, че не винаги лабораториите успяват да изолират причинител, което не доказва отсъствие на такъв. В подобни случаи се налага повторно изследване и/или идентифициране на специфична инфекция. В повечето случаи микробиологичното изследване и антибиограмата се оказват достатъчни за доказване на заболяването.

section-f7d14cf
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/02/download-4-600x450.jpg
Лечение

   Лечението на хроничния простатит е труден и времеемък процес, който отнема месеци. Досега познатият традиционен метод за лечение на хроничен простатит се е основавал на антибиотично лечение, простатен масаж и болкоуспокояващи ,но за съжаление без особено добър резултат. Предвид анатомията на простатата,достигането на достатъчно количество антибиотик в ограничените от организма кухини се оказва невъзможно, което вместо да подпомогне лечебния процес всъщност го задълбочава, заради развиващата се бактериалната резистентност.

  Съвременното лечение на хроничния простатит е комплексно. Състои се в антибиотично лечение ,физиотерапия и системно стимулиране на имунитета. Целта на физиотерапията е да се подпомогне навлизането на антибиотиците, чрез повишаване на кръвотока в малкия таз и подобряване на пропускливостта на капилярите в простатата, подсилване на локалния имунитет, намаляване на болката и възпалението.

Екстракорпоралната апаратна импулсна терапия или така наречения - Шокуейв е метод за физиотерапия, при който се използват ударни вълни върху перинеума, които проникват до простатата, създавайки изкуствена микротравма ,която от своя страна стимулира кръвообращението и неоваскуларизацията. По този начин в простата започва да навлиза по-голямо количество кръв респективно повече антибиотик, кислород и компоненти от собствената ни имунна система (макрофаги,лимфоцити,неутрофили) сътвоетно можем да кажем, че стимулираме простатата да се излекува до известна степен сама.

Плазмамед Клиник разполага с най-мощният ударно вълнов апарат – BTL-6000 SWT. Shockwave е екстремно енергетична акустична вълна, която активира мощен оздравяващ и лечебен процес при хронични състояния в меките тъкани. Акустичната енергия може ефективно да се прилага при хроничен простатит и еректилна дисфункция. Тези две състояния имат изключително социално значение при мъже и над 50% от тях някога са се сблъсквали с тях. Конвенционалната фармакотерапия и хирургия рядко дават значителен дълготраен ефект, като е редно да се отбележат и трайните странични ефекти. Апаратната импулсна терапия при еректилна дисфункция и хроничен простатит е безболезнена, неинвазивна и даваща дълготрайни резултати.

Лечебните ефекти от апаратната импулсна терапия се изразяват в:

 •  Неоваскуларизация в тъканите (създаването на условия за развитие на нови малки кръвоносни съдове) ,която от своя страна подобрява кръвотока и снабдяването на тъканите с нужния кислород и хранителни вещества
 • Подобряване на локалния метаболизъм в „болната“ тъкан
 • Обезболяващ ефект
   

    

section-83c818b
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2023/02/1030-2-225x400.png

Фокусирана Shockwave терапия

Научете повече

Отзиви

No Title

Rated 5 out of 5
18/05/2024

Думите са малко да изкажа огромното си възхищение към доц.БОРИСЛАВ ДЕНЧЕВ.
Изключителен ЧОВЕК и ЛЕКАР със ЗЛАТНИ РЪЦЕ.
В момента се радвам на бързото ми възтановяване в резултат на безупречната му работа.
Огромно БЛАГОДАРЯ за високия професионализъм, изключителното внимание, сърдечното отношение и загриженост.
На целият екип на МЦ.ПЛАЗМАМЕД КЛИНИК-бъдете ЗДРАВИ и все така ДОБРИ❤️🍀
ВИОЛЕТА ЕНЕВА. АКСАКОВО

Виолета Енева

No Title

Rated 5 out of 5
21/03/2024

Огромна Благодарност към д-р Б.Денчев,съдов хирург Изключително внимателен и човечен!

Даниела Мазакова

No Title

Rated 5 out of 5
19/03/2024

Направих преглед при доц.Денчев – съдовяхирург.Възхитена съм от вниманието ,човешкото отношение и професионализмът му.Огромно Благодаря Докторе!

Даниела Мазакова

No Title

Rated 5 out of 5
11/03/2024

Изказвам моята сърдечна благодарност на доцент Борислав Денчев, съдов хирург от Plazmamed clinic. Изключително внимание, професионализъм и златни ръце. Препоръчвам на всеки да се довери, както го направих и аз.

Живко Димитров Вангелов

Благодаря!

Rated 5 out of 5
27/01/2024

Посетих клиниката с оплаквания свързани с инконтиненция. Изключително съм доволна от професионализма и отношението на д-р Басем Алнаболси и д-р Денис Мохаремов, от вниманието и грижата в процеса на лечението! Лекуват с душа и сърце! Впечатлява тяхната настойчивост и търсене на решения, докато не се получи резултат от лечението! Наложи се провеждане на допълнителни процедури, които бяха безплатни! Работят с много нова апаратура, на световно ниво! В клиниката се подържа изключителна хигиена! Организацията на работа е много добра! Изключително любезни са всички- рецепция, сестри, санитари! Предразполагат пациентите и професионално консултират и за други оплаквания, различни от конкретно прилаганото лечение! Във връзка с друг мой проблем бях насочена към Гастроентеролог, д-р Захаринка Голдщайн. Изключително доволна съм от прегледа, отношението и извършената колоноскопия! Специална благодарност изказвам и на анестезиолога д-р Митев, на целия екип, който извърши ендоскопското изследване!
Благодаря!
Препоръчвам на приятели и на всички, които имат нужда от лечение да посетят Плазмамед Клиника!

Екатерина Димитрова

Прекрасни хора!

Rated 5 out of 5
12/11/2023

Много благодаря на целия екип: Д-р Басем Алнаболси, Д-р Денис Мохаремов, анестезиолога (много внимателен и позитивен човек) и абсолютно всички. Оперираха ме от хидроцеле толкова внимателно, все едно бях на хотел. ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ ❤️ Препоръчвам на всеки!

Иван Банчев

Огромни благодарности!

Rated 5 out of 5
25/10/2022

Бих искал на всяка цена да опитам да изразя най-искрените благодарности на д-р Басем Алнаболси и д-р Денис Мохаремов за изключителния им професионализъм, вниманието, грижите и човечността, с които подходиха към моя спешен случай! Все по-рядко срещащам подобна перфектна комбинация от качества и ценности у даден лекар. Горещо препоръчвам техните услуги! Бъдете живи и здрави, и нека Господ ви пази!

Иван

Локация