section-d815d23

Хроничен простатит

section-e0bc075
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/01/CFA551F0-1AA4-4B61-A98C-E5F4F7FB8B79_4_5005_c.jpeg-600x450.png
Какво представлява хроничният простатит 

  
Хроничният простатит е заболяване, което засяга предимно мъже в полово- активна възраст и представлява възпаление на простатата с продължителност над 3 месеца. Характерното при него е, че протича продължително (години наред) с редуващи се затихвания и обостряния на състоянието, като нарушава качеството на живот и самочувствието на мъжа, а лечението най-често е продължително и много трудно.

section-23aebb3
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/02/хроничен-простатит-лечение-320x188.jpg
Причини за възникване на заболяването

 

Хроничното възпаление на  простатата най-често се причинява от бактериален причинител попаднал от партньорката по възходящ път през уретрата на мъжа. Сред честите причинители на хроничен простатит са :

 • Escherichia Coli - Enterococcus Faecalis
 • Staphylococcus Haemolyticus
 • Staphylococcus Epidermidis
 • Streptococcus Agalactiae
 • Chlamydia Trachomatis

Една част от бактериалните причинители са нормални обитатели във влагалището и дебелото черво на жената, без да причиняват болестен процес, но попаднали в урогениталната система на мъжа предизвикват инфекция (най-често при анален секс без презерватив, случайни полови контакти, любовна игра и др.).Попадайки в уретрата, бактериите се придвижват по възходящ път достигайки простата и намирайки в нея „перфектни” условия за размножаването си. Това се дължи на специфичната анатомия на простата и образуваните от нея „кухини” от жлези. За съжаление не всеки път имунната система успява да ликвидира причинителя и  вместо това започва да го ограничава като отлага калциеви соли, които на рутинен преглед с ехограф могат да се забележат като простатни калцификати ,които от своя страна говорят за хроничен възпалителен процес.

section-17e2b79
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/02/8740280dbf1eba3d4d403259037825-450x225.jpg
Симптоми при хроничен простатит

 

Характерно за хроничният простатит е цикличната му симптоматична проява. Оплакванията не са с постоянен характер и се появяват от време на време. Клиничната картина може да бъде много разнообразна и да имитира редица други урологични заболявания. Основни симптоми са :

 • Често уриниране включително и през нощта
 • Тънка струя
 • Смущения в ерекцията и бързо настъпваща еякулация
 • Чувство за недоизпразнен мехур
 • Парене в областа на главичката
 • Болка/Дискомфорт/Тежест между ануса и тестисите (перинеум)
 • Болка/Дискомфорт/Тежест в тестисите
 • Болка/Дискомфорт/Тежест в областа на пикочния мехур
 • Болка и неприятно чувство по време на еякулация или малко след нея
 • Промени в цвета и консистенцията на еякулата вкл. наличие на кръв

Не е нужно да са налични всички симптоми за да се диагностицира хроничния простатит, понякога е нужен само един от тях.

Друг основен проблем при хроничния простатит се явява психическото въздействие върху мъжа.

Съществува и форма на хроничен простатит, която е небактериална ,която може да бъде причинена от химичен или алергичен агент в зависимост химичния състав на урината. В процеса на уриниране се увеличава налягането в пикочния мехур и простатаната част на уретрата създава рефлукс по синусите и навлиза известно количество урина в простатата. Не случайно по време на аутопсия на мъже в простатата се установяват следи от химичния състав на урината в жлезата, което е сравнително необичайно.

section-56a4e3c
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2019/07/Depositphotos_83197346_original-e1636728432650-1200x800.jpg
Поставяне на диагноза при хроничен простатит

 

За поставянето на диагноза хроничен простатит основно се разчита на:

 • история на заболяването и доказване на характерни симптоми, давност на оплакванията и динамика
 • микробиологично изследване на еякулат
 • ехография предимно с цел изключване на други заболявания с подобна симптоматика
 • други изследвания

   Основен метод за доказване на хроничен простатит се приема микробиологичното изследване на еякулат, при който се търси съответния причинител на възпалителния процес. Като недостатък може да се приеме факта, че не винаги лабораториите успяват да изолират причинител, което не доказва отсъствие на такъв. В подобни случаи се налага повторно изследване и/или идентифициране на специфична инфекция. В повечето случаи микробиологичното изследване и антибиограмата се оказват достатъчни за доказване на заболяването.

section-f7d14cf
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/02/download-4-600x450.jpg
Лечение

   Лечението на хроничния простатит е труден и времеемък процес, който отнема месеци. Досега познатият традиционен метод за лечение на хроничен простатит се е основавал на антибиотично лечение, простатен масаж и болкоуспокояващи ,но за съжаление без особено добър резултат. Предвид анатомията на простатата,достигането на достатъчно количество антибиотик в ограничените от организма кухини се оказва невъзможно, което вместо да подпомогне лечебния процес всъщност го задълбочава, заради развиващата се бактериалната резистентност.

  Съвременното лечение на хроничния простатит е комплексно. Състои се в антибиотично лечение ,физиотерапия и системно стимулиране на имунитета. Целта на физиотерапията е да се подпомогне навлизането на антибиотиците, чрез повишаване на кръвотока в малкия таз и подобряване на пропускливостта на капилярите в простатата, подсилване на локалния имунитет, намаляване на болката и възпалението.

Екстракорпоралната апаратна импулсна терапия или така наречения - Шокуейв е метод за физиотерапия, при който се използват ударни вълни върху перинеума, които проникват до простатата, създавайки изкуствена микротравма ,която от своя страна стимулира кръвообращението и неоваскуларизацията. По този начин в простата започва да навлиза по-голямо количество кръв респективно повече антибиотик, кислород и компоненти от собствената ни имунна система (макрофаги,лимфоцити,неутрофили) сътвоетно можем да кажем, че стимулираме простатата да се излекува до известна степен сама.

Плазмамед Клиник разполага с най-мощният ударно вълнов апарат – BTL-6000 SWT. Shockwave е екстремно енергетична акустична вълна, която активира мощен оздравяващ и лечебен процес при хронични състояния в меките тъкани. Акустичната енергия може ефективно да се прилага при хроничен простатит и еректилна дисфункция. Тези две състояния имат изключително социално значение при мъже и над 50% от тях някога са се сблъсквали с тях. Конвенционалната фармакотерапия и хирургия рядко дават значителен дълготраен ефект, като е редно да се отбележат и трайните странични ефекти. Апаратната импулсна терапия при еректилна дисфункция и хроничен простатит е безболезнена, неинвазивна и даваща дълготрайни резултати.

Лечебните ефекти от апаратната импулсна терапия се изразяват в:

 •  Неоваскуларизация в тъканите (създаването на условия за развитие на нови малки кръвоносни съдове) ,която от своя страна подобрява кръвотока и снабдяването на тъканите с нужния кислород и хранителни вещества
 • Подобряване на локалния метаболизъм в „болната“ тъкан
 • Обезболяващ ефект
   

    

section-83c818b
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2023/02/1030-2-225x400.png

Фокусирана Shockwave терапия

Научете повече

Отзиви

Огромни благодарности!

Rated 5 out of 5
25/10/2022

Бих искал на всяка цена да опитам да изразя най-искрените благодарности на д-р Басем Алнаболси и д-р Денис Мохаремов за изключителния им професионализъм, вниманието, грижите и човечността, с които подходиха към моя спешен случай! Все по-рядко срещащам подобна перфектна комбинация от качества и ценности у даден лекар. Горещо препоръчвам техните услуги! Бъдете живи и здрави, и нека Господ ви пази!

Иван

Благодарности !

Rated 5 out of 5
29/07/2022

Искам да изкажа голямата си благодарност към д-р Басем Алнаболси и д-р Денис Мохаремов от ПЛАЗМАМЕД КЛИНИК , за високия професионализъм, човешка загриженост и внимание !
С иновативната терапия ReZum ,излекуваха баща ми , на 83 години от ДХП . Потърсихме ги по спешност по повод остро задържане на урина и внезапната невъзможност за уриниране, въпреки че имаше пълен пикочен мехур, т.е. трябваше да бъде лекувано незабавно .
Получихме изключително внимание , индивидуален подход и обгрижване на пациента .
В момента баща ми се радва на бързо възстановяване в резултат на безупречната работа на лекарите.
Това е представата ми за медицински стандарт на поведение и отношение към пациент.
Цялото ни семейство е изключително признателно, пожелаваме им много здраве, да бъдат все така всеотдайни в работата си и мили с пациентите !
Благодаря Ви от сърце!

Илияна Новакова

БЛАГОДАРНОСТ

Rated 5 out of 5
20/07/2022

Изказвам моята сърдечна благодарност към доктор Стела Атанасова за нейното внимание, точност отговорност и висок професионализъм!

Младен Михайлов

No Title

Rated 5 out of 5
02/06/2022

Искам да изкажа искрените си Благодарности на д-р.Басем и д-Денис както и на целия персонал в клиника Плазмамед.Днес оперираха синът ми с диагноза Фимоза.Нямам думи да благодаря за загрижеността и професионализма на целият екип.За първи път в България получаваме такова внимание и подкрепа.Благодаря от сърце 🙏🙏🙏

София Димитрова

Благодаря!

Rated 5 out of 5
27/05/2022

Горещо препоръчвам Плазмамед клиник ! Оборудвана с иновативна и високо технологична апаратура, която, съчетана с професионализъм решава проблеми влачени с години. Благодаря Ви Д-р Басем и Д-р Денис ! Благодаря Ви и за професионализма и за човечността ! Желая здраве и успех на екипа !

Бистра Митакова

No Title

Rated 5 out of 5
21/03/2022

Огромна благодарност към д-р Канхуш, за изключителния му професионализъм, внимание и грижа, и топлото човешко отношение ! Горещо препоръчвам на всички, които страдат от медикаментозен ринит – това е човека, който ще ви помогне ! Благодаря и на служителката от регистратурата, за любезността и отзивчивостта й ! Плазмамед Варна е един истински европейски медицински център ! Бъдете здрави и благословени !

Любов Владимирова Димитрова

No Title

Rated 5 out of 5
29/12/2021

Големи благодарности на Д-р Басем и Д-р Денис,и на целия екип на клиника ПЛАЗМАМЕД. Благодаря!

Хасан Халил гр.Шумен

Локация