Еректилна дисфункция

Еректилна дисфункция

Еректилна дисфункция (ЕД) се нарича състояние на невъзможност за достигане и задържане на твърда ерекция достатъчна за полово сношение.

Еректилната дисфункция е състояние,което може да нанесе сериозни щети върху самочувствието и увереността на мъжа,като това често се отразява върху взаимоотношенията с партньора.Проблеми с достигането и задържането на ерекция може да бъде симптом на редица заболявания,които изискват адекватно лечение.

Симптоми:

Симптомите на ЕД включват персистираща:

- невъзможност за достигане на пълна ерекция
-невъзможност за задържане на ерекцията
- понижено либидо

Причини:

Мъжката възбуда е комплексен процес ангажиращ мозъка,хормоните,емоциите,нервите,мускулите и кръвоносните съдове.Еректилната дисфунция може да бъде резултат вследствие на засягане на всяко от изброените звена.Психологическия стрес може да причини или да засили симптомите на ЕД особено ако се комбинират психически и физически фактори.
Физически причини за ЕД могат да бъдат:
- Сърдечно заболяване
-Атеросклероза
-Високи нива на холестерол
-Високо кръвно налягане
-Диабет
-Затлъстяване
-Множествена склероза
-Лекарства
-Болест на Пейрони – образуване на фиброзни плаки по пениса
-Злоупотреба с алкохол и наркотични вещества
-Операции в областта на малкия таз и гръбначния стълб

Психологически причини за ЕД
Мозъкът играе ключова роля в активирането на серията от физични събития предизвикващи ерекцията ,започвайки с емоционалната компонента от сексуалното желание.Редица фактори могат да засегнат сексуалните чувства и да засегнат ерекцията например:
- Депресия
- Психологически стрес
-Проблеми с партньора изразяващи се с бедна комуникация и др.
Рискови фактори за развитието на ЕД
С напредването на възрастта настъпването на ерекцията може да изисква малко време и да не е със същата твърдост каквато е била в по-ранна възраст.Като рискови фактори се посочват:
- Медицински състояния основно диабет и сърдечни болести
-Тютюнопушене предизвикващо свиване на кръвоносоните съдове
-Затлъстяване
-Състояния след оперативна намеса върху простата
- Травми по нервите участващи в акта на ерекцията
- Злоупотреба с алкохол и т.н.

Усложнения:
-Сексуално неудовлетворение
-Стрес и тревожност
-Ниско самочувствие до липсващо такова
-Проблеми във връзката с партньора
-Неспособност за естествено зачеване

Диагноза:
Поставянето на диагнозата се основава върху това,кое точно причинява еректилната дисфункция.Дали това е системно заболяване или се касае за засягане в половата система.

Обективно състояние – внимателно преглеждане на пениса за наличие на фиброзни плаки затрудняващи кръвонапълването му,тестисите и проверяване чувствителността в областта на гениталите.
Кръвни изследвания – стойности на кръвната захар,холестерола,триглицеридите и разбира се нива на тестостерон.
Ултразвук – доплероехография

Лечение:
Първата крачка в лечението на ЕД е да се подсигури лекуващият лекар за правилното лечение на правилното заболяване дали това е системно или не.
Медикаментозното лечение на еректилната дисфункция се състои в предписването на :
- Силденафил (Виагра)
-Тадалафил
-Аванафил и др.
Това са медикаменти,които увеличават ефекта на азотния оксид,който се произвежда от организма с цел отпускане мускулите и разширяване на кръвоносните съдове.
Приемането на тези таблетки няма да доведе до моментална ерекция,напротив нужното звено за получаване на ерекция е сексуалната възбуда като първо ниво предизвикващо освобождаване на азотен оксид от нервите на пениса.Тези медикаменти усилват този сигнал,предизвиквайки нормална ерекция.
Противопоказани за този тип медикаменти са пациенти:
- Приемащи нитрати като Нитроглицерин ,Изосорбит моно – и динитрат за ангина пекторис
- С подлежащи сърдечни заболявания
- С хипотония (ниско кръвно налягане)
Физиотерапевтично лечение

Физиотерапията се изразява в използването на апаратна импулсна терапия с цел „разбиване“ на атеросклеротични плаки по кръвоносните съдове на пещеристите тела на пениса , създаването на нови кръвоносни съдове (неоваскуларизация) и последващото адекватно кръвонапълване на члена с цел достигане на пълна ерекция.
Плазмамед Клиник разполага с най-мощният ударно вълнов апарат – BTL-6000 SWT. Shockwave е екстремно енергетична акустична вълна,която активира мощен оздравяващ и лечебен процес при хронични състояния в меките тъкани.Акустичната енергия може ефективно да се прилага при хроничен простатит и еректилна дисфункция.Тези две състояния имат изключително социално значение при мъже и над 50% от тях някога са се сблъсквали с тях.Конвенционалната фармакотерапия и хирургия рядко дават значителен дълготраен ефект,като е редно да се отбележат и трайните странични ефекти.Апаратната импулсна терапия при еректилна дисфункция и хроничен простатит е безболезнена,неинвазивна и даваща дълготрайни резултати.

Лечебните ефекти от апаратната импулсна терапия се изразяват в:
-Неоваскуларизация в тъканите (създаването на условия за развитие на нови малки кръвоносни съдове) ,която от своя страна подобрява кръвотока и снабдяването на тъканите с нужния кислород и хранителни вещества
-Подобряване на локалния метаболизъм в „болната“ тъкан
-Обезболяващ ефект

section-a66db96
http://www.plazmamed.eu/wp-content/uploads/2021/01/ккк-1152x648.png

NEWSLETTER SIGNUP

SEARCH ON THE MAP

MEET OUR DOCTORS