Доброкачествена хиперплазия на простатата

          Доброкачествена хиперплазия на простата  /ДПХ/ представлява  разрастване на простатната жлеза при мъжете. Тя преминава през два цикъла на растеж в живота на мъжа. Първият възниква през пубертета, където простата удвоява своя размер, а вторият цикъл започва от 25 годишна възраст и продължава до края на живота на мъжа. ДПХ всъщност се изявява във втората фаза.

ДПХ е доброкачествен процес тоест не е рак и не води до рак на простатата , макар че ДПХ може да присъства и при рак на простата.

Симптоми при ДПХ:

 • Чувство за пълен мехур, дори след уриниране
 • Чувство за неотложност на позива
 • Слаба струя, понякога раздвояваща се /най-често през нощта/
 • Трудно започващо уриниране/особено сутрин/
 • Напъване при уриниране

При тежки случаи се развива така наречената остра ретенция на урината тоест невъзможност за уриниране.

Като причина за развитието на ДПХ се приема тезата за наличието и увеличаването на ДХТ /дихидротестостеронът/ в простатната тъкан, което от своя страна води до нейното разрастване. Установено е ,че мъжете, които не произвеждат ДХТ не развиват ДПХ.

Лечението на ДПХ бива два медикаментозно и оперативно.

Медикаментозното лечение се изразява в изписването на Алфа-блокери, които действат върху специфични рецептори на простата, при което действието им се изразява в нейното отпускане и омекване, така че при преминаването на урината тя да си преправя по-лесен път навън.

Други медикаменти са така наречените 5-алфа редуктазни инхибитори ,които имат андиандрогенно действие, намаляват нивото на наличната 5-алфа редуктаза вследствие на което се намалява нивото на ДХТ.

Плазмената вапоризация е модерно решение за хирургичното лечение на доброкачествената простатна хиперплазия. Иновативен напредък на конвенционалния TURP (трансуретрална резекция на простатата), при която простатната тъкан се отстранявана внимателно използвайки нискотемпературна плазмена енергия. За разлика от конвенционалния TURP, при новата процедура не се реже и не се отстранява тъканта с бримка и не се изгаря с лазер а чрез вапоризация (изпаряване) на тъканта с малък електрод с формата на бутон. Използвайки ниско – волтажна енергия се образува плазмено поле ограждащо бутона. При контакт с тъканта се получава изпарението. Хирургът използва техника ,в която виртуално няма контакт между бутона и тъканта. Бутонът обграден с плазма не само изпарява простатната тъкан ,но и коагулира малките кръвоносни съдове в следствие на което се получава по-малко кървене. Освен това изглажда здравата тъкан без да се получава ръбове след манипулацията. Слабото кървене от своя страна ускорява следоперативния заздравителен процес. За разлика от лазерния метод при който се ползва осмотичен разтвор при плазмената вапоризация се използва физиологичен разтвор, като по този начин се елиминира следоперативния TURP синдром.

Предимства на плазмената вапоризация :

 • Виртуално безкръвно изпаряване на простата
 • Кратко време за катетеризация (по-малко носене на катетър след операцията)
 • Бързо изпълнение на операцията ( между 40-60 мин)
 • Без опасност от развиване на хипонатриемия
 • Минимално навлизане на топлина в подлежщата тъкан и нервни окончания
 • Минимално кървене

Отзиви

No Title

Rated 5 out of 5
21/03/2022

Огромна благодарност към д-р Канхуш, за изключителния му професионализъм, внимание и грижа, и топлото човешко отношение ! Горещо препоръчвам на всички, които страдат от медикаментозен ринит – това е човека, който ще ви помогне ! Благодаря и на служителката от регистратурата, за любезността и отзивчивостта й ! Плазмамед Варна е един истински европейски медицински център ! Бъдете здрави и благословени !

Любов Владимирова Димитрова

No Title

Rated 5 out of 5
29/12/2021

Големи благодарности на Д-р Басем и Д-р Денис,и на целия екип на клиника ПЛАЗМАМЕД. Благодаря!

Хасан Халил гр.Шумен

No Title

Rated 5 out of 5
29/12/2021

Много благодаря на Д-р Басем и Д-р Денис, и на целия екип на ПЛАЗМАМЕД клиник гр.Варна.Благодарности.

Хасан Халил гр.Шумен

No Title

Rated 5 out of 5
26/09/2021

Препоръчвам ,лекарите са много сериозни и се отнасят с голям професионализъм,такива лекари като доктор Басем и доктор Денис не съм срещал вниманието към моят проблем беше голямо и проблемът беше отстранен в най кратки срокове,при урологични проблеми за Варна това е мястото бъдете живи и здрави

Диан Динев

DR.KANXYH BLAGODARNOSTI ZA YSPEHNATA OPERATSIA OT NEGO STRAXOTEN SPETSIALIST .

Rated 5 out of 5
18/07/2021

BIAX OPERIRAN OT POLEPI V NOSA OT NEGO BEZBOLEZNENO I PROFESIONALNO PREPORA4VAM GO ZNAESI RABOTATA. POJELAVAM MY DALAG JIVOT I HTASTIE .

PLAMEN PETROV , VELIKO TARNOVO

Локация