Доброкачествена хиперплазия на простата

Доброкачествена хиперплазия на простатата

 

          Доброкачествена хиперплазия на простата  /ДПХ/ представлява  разрастване на простатната жлеза при мъжете. Тя преминава през два цикъла на растеж в живота на мъжа. Първият възниква през пубертета, където простата удвоява своя размер, а вторият цикъл започва от 25 годишна възраст и продължава до края на живота на мъжа. ДПХ всъщност се изявява във втората фаза.

ДПХ е доброкачествен процес тоест не е рак и не води до рак на простатата , макар че ДПХ може да присъства и при рак на простата.

Симптоми при ДПХ:

 • Чувство за пълен мехур, дори след уриниране
 • Чувство за неотложност на позива
 • Слаба струя, понякога раздвояваща се /най-често през нощта/
 • Трудно започващо уриниране/особено сутрин/
 • Напъване при уриниране

При тежки случаи се развива така наречената остра ретенция на урината тоест невъзможност за уриниране.

Като причина за развитието на ДПХ се приема тезата за наличието и увеличаването на ДХТ /дихидротестостеронът/ в простатната тъкан, което от своя страна води до нейното разрастване. Установено е ,че мъжете, които не произвеждат ДХТ не развиват ДПХ.

Лечението на ДПХ бива два медикаментозно и оперативно.

Медикаментозното лечение се изразява в изписването на Алфа-блокери, които действат върху специфични рецептори на простата, при което действието им се изразява в нейното отпускане и омекване, така че при преминаването на урината тя да си преправя по-лесен път навън.

Други медикаменти са така наречените 5-алфа редуктазни инхибитори ,които имат андиандрогенно действие, намаляват нивото на наличната 5-алфа редуктаза вследствие на което се намалява нивото на ДХТ.


Вапоризация с водна пара

Това е иновативна минимално инвазивна амбулаторна терапия за лечение на симптомите на ДПХ.

Чрез инжектиране на водна пара в уголемената простата се предизвиква изпаряване на излишната тъкан, като се предизвиква свиване на самата жлеза и съответно освобождаване на уринния поток. С времето възстановителните процеси в тялото премахват излишната мъртва тъкан свивайки простатата. С премахването на излишната тъкан уретрата се освобождава от напрежението, отваря се и съответно се облекчава симптоматиката. Повечето пациенти започват да усещат облекчение до втората седмица, като максималния ефект се постига до края на втория месец.

Това е щадяща процедура ,която съхранява сексуалната и отделителната функция. Ерекцията и еякулацията не се засягат за разлика от стандартната лазерна трансуретрална резекция.

Вапоризацията с водна пара осигурява следните предимства при мъже страдащи от ДПХ:

 • Алтернатива на медикаменти за ДПХ
 • Осигурява безопасно и ефективно облекчение на симптомите на ДПХ
 • Значително подобрение до втората седмица след процедурата
 • Лесна и ефективна амбулаторна процедура отнемаща 3-7 минути
 • Не изисква обща или спинална анестезия
 • Съхранява еректилната функция
 • Връщане към ежедневните занимания в кратък период.

При този вид терапия използва радиочестотен ток чрез генериране на „топлинна енергия“ под формата на водна пара, която се инжектира в определени зони на трите лоба на простатата .

Парата, инжектирана в простатната тъкан бързо се интегрира в междуклетъчното пространство. Топлинната енергия отделена от водната пара води до разрушаване на клетъчната мембрана и съотвено до клетъчна смърт.  Денатурираните клетки се абсорбират от тялото, в последствие се намалява и обемът на простатна тъкан.

Този вид лечение е предназначено за облекчаване на симптомите свързани с доброкачествена простатна хиперплазия, премахване на препятствията, както и намаляване на простатната  тъкан.Плазмена вапоризация

Плазмената вапоризация е модерно решение за хирургичното лечение на доброкачествената простатна хиперплазия. Иновативен напредък на конвенционалния TURP (трансуретрална резекция на простатата), при която простатната тъкан се отстранявана внимателно използвайки нискотемпературна плазмена енергия. За разлика от конвенционалния TURP, при новата процедура не се реже и не се отстранява тъканта с бримка и не се изгаря с лазер а чрез вапоризация (изпаряване) на тъканта с малък електрод с формата на бутон. Използвайки ниско – волтажна енергия се образува плазмено поле ограждащо бутона. При контакт с тъканта се получава изпарението. Хирургът използва техника ,в която виртуално няма контакт между бутона и тъканта. Бутонът обграден с плазма не само изпарява простатната тъкан ,но и коагулира малките кръвоносни съдове в следствие на което се получава по-малко кървене. Освен това изглажда здравата тъкан без да се получава ръбове след манипулацията. Слабото кървене от своя страна ускорява следоперативния заздравителен процес. За разлика от лазерния метод при който се ползва осмотичен разтвор при плазмената вапоризация се използва физиологичен разтвор, като по този начин се елиминира следоперативния TURP синдром.

Предимства на плазмената вапоризация :

 • Виртуално безкръвно изпаряване на простата
 • Кратко време за катетеризация (по-малко носене на катетър след операцията)
 • Бързо изпълнение на операцията ( между 40-60 мин)
 • Без опасност от развиване на хипонатриемия
 • Минимално навлизане на топлина в подлежщата тъкан и нервни окончания
 • Минимално кървене

Отзиви

No Title

Rated 5 out of 5
21/03/2024

Огромна Благодарност към д-р Б.Денчев,съдов хирург Изключително внимателен и човечен!

Даниела Мазакова

No Title

Rated 5 out of 5
19/03/2024

Направих преглед при доц.Денчев – съдовяхирург.Възхитена съм от вниманието ,човешкото отношение и професионализмът му.Огромно Благодаря Докторе!

Даниела Мазакова

No Title

Rated 5 out of 5
11/03/2024

Изказвам моята сърдечна благодарност на доцент Борислав Денчев, съдов хирург от Plazmamed clinic. Изключително внимание, професионализъм и златни ръце. Препоръчвам на всеки да се довери, както го направих и аз.

Живко Димитров Вангелов

Благодаря!

Rated 5 out of 5
27/01/2024

Посетих клиниката с оплаквания свързани с инконтиненция. Изключително съм доволна от професионализма и отношението на д-р Басем Алнаболси и д-р Денис Мохаремов, от вниманието и грижата в процеса на лечението! Лекуват с душа и сърце! Впечатлява тяхната настойчивост и търсене на решения, докато не се получи резултат от лечението! Наложи се провеждане на допълнителни процедури, които бяха безплатни! Работят с много нова апаратура, на световно ниво! В клиниката се подържа изключителна хигиена! Организацията на работа е много добра! Изключително любезни са всички- рецепция, сестри, санитари! Предразполагат пациентите и професионално консултират и за други оплаквания, различни от конкретно прилаганото лечение! Във връзка с друг мой проблем бях насочена към Гастроентеролог, д-р Захаринка Голдщайн. Изключително доволна съм от прегледа, отношението и извършената колоноскопия! Специална благодарност изказвам и на анестезиолога д-р Митев, на целия екип, който извърши ендоскопското изследване!
Благодаря!
Препоръчвам на приятели и на всички, които имат нужда от лечение да посетят Плазмамед Клиника!

Екатерина Димитрова

Прекрасни хора!

Rated 5 out of 5
12/11/2023

Много благодаря на целия екип: Д-р Басем Алнаболси, Д-р Денис Мохаремов, анестезиолога (много внимателен и позитивен човек) и абсолютно всички. Оперираха ме от хидроцеле толкова внимателно, все едно бях на хотел. ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ ❤️ Препоръчвам на всеки!

Иван Банчев

Огромни благодарности!

Rated 5 out of 5
25/10/2022

Бих искал на всяка цена да опитам да изразя най-искрените благодарности на д-р Басем Алнаболси и д-р Денис Мохаремов за изключителния им професионализъм, вниманието, грижите и човечността, с които подходиха към моя спешен случай! Все по-рядко срещащам подобна перфектна комбинация от качества и ценности у даден лекар. Горещо препоръчвам техните услуги! Бъдете живи и здрави, и нека Господ ви пази!

Иван

Благодарности !

Rated 5 out of 5
29/07/2022

Искам да изкажа голямата си благодарност към д-р Басем Алнаболси и д-р Денис Мохаремов от ПЛАЗМАМЕД КЛИНИК , за високия професионализъм, човешка загриженост и внимание !
С иновативната терапия ReZum ,излекуваха баща ми , на 83 години от ДХП . Потърсихме ги по спешност по повод остро задържане на урина и внезапната невъзможност за уриниране, въпреки че имаше пълен пикочен мехур, т.е. трябваше да бъде лекувано незабавно .
Получихме изключително внимание , индивидуален подход и обгрижване на пациента .
В момента баща ми се радва на бързо възстановяване в резултат на безупречната работа на лекарите.
Това е представата ми за медицински стандарт на поведение и отношение към пациент.
Цялото ни семейство е изключително признателно, пожелаваме им много здраве, да бъдат все така всеотдайни в работата си и мили с пациентите !
Благодаря Ви от сърце!

Илияна Новакова

Локация